Zwangerschapsverlies

Als is vastgesteld dat het hartje van het vruchtje in je buik niet meer klopt en het gaat over een prille zwangerschap dan noemt men dit “een miskraam”. Miskramen komen meestal voor tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Bij een miskraam kan je er voor kiezen om te wachten op het moment waarop je lichaam klaar is om het vruchtje uit te drijven. Je kan ook voor medicatie opteren om dit proces te versnellen. Ten slotte kan je ook voor een curretage kiezen. Een curretage gebeurt in het ziekenhuis door je gynaecoloog.

Wanneer je er voor kiest om het vruchtje spontaan te laten komen, ben je best niet alleen op het moment dat het bloeden en de buikpijn heviger worden. Afhankelijk van hoelang je zwanger bent, kan het bloedverlies en de pijn in je buik meer of minder zijn.

In dit geval bel je best je vroedvrouw of gynaecoloog:

  • bezorgdheid of angst
  • hevig bloedverlies (zoals een kraan die open staat)
  • koorts (t° > 38°C)
  • het gevoel onwel te zijn (duizeligheid, zweten,…)

In bovengenoemde gevallen mag je ons bellen. Je kan uiteraard ook naar het ziekenhuis gaan.

Nadat het vruchtje uitgedreven is of na de curretage kan je ook beroep op ons doen voor de nazorgen. Ook met je vragen of voor een gesprek rond het verlies of de ingreep kan je bij ons terecht.

 

Het is ook mogelijk dat er tijdens de zwangerschap ontdekt wordt dat je kindje zal geboren worden met een syndroom of een andere aangeboren aandoening. Als dit het geval is ervaar je wellicht intense gevoelens en is het mogelijk dat je twijfelt over of je de zwangerschap wil voldragen.

Wanneer je hiermee te maken krijgt willen we er graag voor je zijn. We willen je een luisterend oor bieden, je samen met andere zorgverleners begeleiden bij het maken van keuzes en je tot steun zijn.